Ev veya araç alabilmek için çoğu kişi bankaların kapısını çalmaktadır. Çünkü bu devirde kredi çekmeden pek mal mülk sahibi olamıyoruz maalesef. Bu yüzden bankalar nezdindeki siciliniz çok önemlidir. Araç kredileri en fazla 48 ay vade ile verilmektedir. Özellikle kredi vadelerine getirilen yükselmeler araç almak isteyenleri cesaretlendirmiştir. Araç kredisi aldığınız zaman alacağınız araç banka tarafından ipotek edilmektedir. Yani borcunuz bitinceye kadar satımını yapamazsınız. Ama acil bir nakit ihtiyacınız veya konut almak için aracınız ipotekli iken satmak isteyebilirsiniz. Bunun için bazı yollar vardır. Bunların en başında yapmanız gereken, satış yapacağınız kişi ile anlaşıp, alacağınız paradan banka ipoteğini kaldırabilmeniz için tüm borcunuzu kapatmak olabilir.
Rehinli Araç Satışı Nasıl Yapılır?
Satışı yapacağınız kişi ile birlikte notere gidip, ondan para aldığınıza dair belge imzalayıp karşıdaki kişinin kendisini güvence altına almasını sağlayarak bunun yapabilirsiniz. Bir diğer seçeneğiniz de bankaya olan borcunuzu alıcıya devretmeniz olabilmektedir. Tabi bunun bankanın nezdinde yapmanız gerekecektir. Zaten böyle bir sözleşmeyi bankanın haberi olmadan yapamazsınız. Alıcı ile birlikte bankaya giderek, tüm borçlarınızı alıcıya devredebilirsiniz.
Kalan miktarı alıcıdan temin edebilirsiniz. Bir diğer ipotekli aracın satılması ise güvene bağlı olabilir. Tabi bu kişi bir yakınınız da olabilir. Çünkü ancak böyle bir satışı ancak sizi tanıyan, size güvenen birisi olması gerekir. Alıcı sizin tüm borcunuzu kapatıp, aracınız üzerindeki borcu kapatabilir. İpotekten kurtulan aracınızı böyle bir yöntem ile satışını yapabilirsiniz.
İpotekli aracınızı ancak böyle yöntemler ile satışını gerçekleştirebilirsiniz. Başka bir yöntem ile satışını yapabilmeniz pek mümkün değildir. Ya da sizin bir naktiniz var ise, borcunuzu tamamen kapatıp, aracınızı ipotekten kurtarmak olabilir. Yalnız bankalar olan kredilerinizi zamanından önce kapatmanız bazı sakıncalar da getirebilmektedir. Yani borcu erken kapatmak cezası gibi. Kredi borcunuz 36 aydan fazla ise, kalan borcunuz üzerinden %2 si , 36 aydan kısa ise, %1 para cezası gibidir. Bu ayrıntıyı da unutmayın.